Rólunk

A PTE-ÁOK Petőfi Lajos Sportegyesület 2010-ben alakult Pécsen és eleinte kizárólag a kosárlabda sportágban nyújtott sporttevékenységi támogatást a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar hallgatóinak. A kitartó és elismert munkának, valamint a magyar sportfinanszírozásban bekövetkezett változásoknak köszönhetően 2013-ban a Petőfi Lajos SE és a PTE-ÁOK stratégiai együttműködést kötött egymással. Emellett az egyetem megállapodást kötött a szintén hasonló célokat szolgáló „Esély a Művészetre – Esély a Sportra” Alapítvánnyal is. Ezt követően a PTE-ÁOK sportcsapatai és mindkét szervezet jelentős fejlődésen ment keresztül. A Kar vezetése által legfontosabbnak tartott, közel 50 éves múltra visszatekintő, a Semmelweis és Debreceni Egyetem, valamint a Szegedi és Pécsi Tudományegyetemek Orvostudományi Karainak részvételével évente megrendezésre kerülő, három napos Medikus Kupán résztvevő csapatok egész éves felkészítését a PTE – ÁOK Petőfi SE végzi.

A kizárólag egészségügyi területen tanuló egyetemista hallgatókból álló csapatok, a minél jobb szereplés érdekében az aktuális év első szemeszterétől együtt edzenek, készülnek, nemzeti bajnokságokon vesznek részt. A PTE-ÁOK és a Petőfi Lajos SE sikeres együttműködésének köszönhetően mostanra közel 130 igazolt hallgatót és a Medikus Kupán pedig ezen felül még 100 diákot szerepeltet a kosárlabda, kézilabda, labdarúgás, röplabda és vízilabda sportágakban. Az egyesület vezetője a csapatok menedzselése mellett, az egyesület dolgozóival együtt, a PTE-ÁOK ügyvivő szakértőjeként sportlétesítmények fejlesztéséért is felelős. 2014-ben a kosárlabda szövetség elnöksége az egyesület kiváló munkáját értékelve, 100 millió forintos támogatást ítélt meg a PTE-ÁOK Jakabhegyi út 6. szám alatt lévő sportcsarnokának felújítására, amely az orvostanhallgatók legfőbb infrastrukturális bázisa.

Legfontosabb célunk tehát, hogy a PTE-ÁOK-val való stratégiai együttműködés keretében a megfelelő feltételek és eszközök biztosításával minél több orvostanhallgatónak nyújtsunk sportolási lehetőséget és felkészítsük a Kar csapatait a Medikus Kupára. Fontosnak tartjuk továbbá, hogy az orvostanhallgatók mellett, az egyre szélesedő utánpótlás nevelésből kikerülő és más egyetemi karokra bekerülő fiatalok közül is minél többen tudják szervezett keretek között folytatni a sportolást azért, hogy a szűkös egyetemi lehetőségek miatt ne kelljen abbahagyniuk az aktív játékot. Ehhez igyekszünk adott esetben tanulmányi ösztöndíjakat, lakhatási és minden egyéb támogatást megadni lehetőségeinkhez mérten. Terveink közé tartozik, hogy az egyetemista játékosok mellett egyre több utánpótláskorú játékosnak is esélyt adjunk a mozgásra és egy szilárd utánpótlást építsünk ki. Mindezek mellett törekszünk arra, hogy egyesületünkön belül a játékosok jól érezzék magukat, élvezzék a sportolást, az együttlét adta lehetőségeket, és egy jó közösséget alakítsunk ki. Ezekhez természetesen nagyon fontos a megfelelő feltételek és körülmények biztosítása, amelyek elérésén és megtartásán folyamatosan dolgozunk, támogatások és kölcsönös partneri kapcsolatok kiépítésével. Véleményünk szerint a sport elengedhetetlen része életünknek, hiszen motivál, fegyelemre tanít, amellett, hogy edzi testünket, lelkünket. Ezért is tartjuk lényegesnek, hogy népszerűsítsük és minél szélesebb körben elérhetővé tegyük azt.